среда, 25 апреля 2012 г.

Жіночі рецепти балансування між кар'єрою і особистим життям

Здавалося б, жінка домоглася всієї можливої повноти свободи, що дозволяє їй робити самостійний вибір відносно самореалізації і побудови життєвого сценарію. В арсеналі перемог у сучасних жінок і польоти на винищувачах, і подорожі в космосі, і навіть командування авіаносцем. Не говорячи вже про мирні площини успіху, що включають бізнес, медицину, мистецтва. І що ж?
Жінки в якийсь момент виявили, що перемоги обернулися проти них самих. Багато хто з них реально заплутався в тенетах свободи. І деколи переконуючи себе в користі самоти, з натхненням виховуючи без батьків зачатих непорочним способом дітей, або приймаючи сумнівні радощі одностатевої любові, безліч дочок Єви почали нарікати. А найпрозорливіші з відважного племені цілком виразно подали голос на користь повернення традиційних цінностей. Звичайно, повного повернення не відбудеться. Але в процесі еволюції відносин між статями спільними зусиллями повинна бути виведена формула нового формату взаємин.
Лабораторія «Зроби себе сам» в рамках проекту "Жінка нової формації" вирішила провести цікавий експеримент, зібравши на відкритий дискурс відразу декілька відомих в Україні жінок, і попросивши їх висловитися на тему жіночого успіху, кар'єри, сім'ї. Зокрема, у заході взяли участь відома бізнес-леді, автор популярної книги «Щоденник ресторатора» Маргарита Січкар, найуспішніша письменниця сучасної України за рейтингом журналу «Фокус», автор 17 книг Лада Лузіна, психолог, експерт зі створення гармонійних відносин в парі, автор книги «Хочешь жить в Раю – стань Богиней!» Ірина Рай (Росія) та фахівець консалтингового бізнесу, популярний бізнес-тренер, автор книги «Академія для шефа» Діана Щербанська. Модератором яскравого жіночого сузір'я виступив автор методу саморозвитку геній-терапія, письменник Валентин Бадрак.

Ирина РАЙ
«Жіночий успіх можливий лише в парі, без чоловіка важко уявити собі по-справжньому щасливу жінку» - стверджує письменнийя-психолог, заміжня за британським бізнесменом Ірина РАЙ.
«Коли Агата Крісті перетинала кордон зі своїм чоловіком, археологом Максом Меллоуеном, - у той час книги письменниці видавалися гігантськими тиражами на багатьох мовах світу, - в графі «професія» вона спокійно вказувала «заміжня пані», - відзначив Валентин Бадрак, натякаючи на те, що у Агати сімейне питання було на першому місці. - А у вас як?».
«У мене так само, - погодилася Ірина РАЙ. Ми багато подорожуємо з чоловіком, і я частіше бачу свою роль у тому, аби нагадувати чоловікові про те, що я з ним щаслива, або робити що-небудь для його щастя, ніж у просуванні своїх бізнес-ідей. І тому моя кар'єра вписується в наше життя органічно, без напруги.  Ми ростемо разом духовно, професійно, творчо. Це так потрібно, аби залишатися цікавими один одному».

Маргарита Сичкарь
Маргарита Січкар, яка, треба сказати, сама по собі випромінює енергію щасливої та успішної жінки, користується традиційною, але дуже важливою установкою, яку жінки дуже часто забувають:
«Любити себе в першу чергу! Звідси йде любов до партнера, до природи, навколишнього світу».
Проголошуючи також необхідність спілкування з природою. Про себе Маргарита каже, що наразі серйозно захопилася кіньми.
Лада Лузина
«Щоб досягти успіху і щастя, потрібно дотримуватися всього двох правил. Точно знати, що ти хочеш. Робити те, що ти хочеш, незважаючи на жодні гримаси оточуючих. Що стосується особистого життя, то любов до шлюбу - як інститут: з безсонними ночами, божевільними гулянками і навчанням в перерві. У ЗАГСі - вручення диплома. Шлюб - це вже робота по-дорослому!» - впевнена Лада Лузіна, яка вивела і власну формулу сімейного щастя.
Як відзначає Лада, повинна спрацьовувати проста, на перший погляд, математична модель: 
«Я + ікс = Щастя»
Якщо не спрацьовує, значить, щось тут не те, треба змінювати «Х» або щось у собі.
Диана Щербанская
Діана Щербанська радить аудиторії сприймати себе емоційно, навчитися відчувати себе суто «по-жіночому», буквально «отримувати кайф» від роботи, або, скоріше, шукати таку роботу, яка дозволяє отримувати насолоду. 
«А 5 днів овуляції – це час, коли жінка може і повинна бути запліднена новою ідеєю». 
У активі Діани могутній досвід побудови бізнесу, що називається, з нуля. Тому аудиторія дивиться на неї з надзвичайною довірою. Діана розповіла гостям, як відкривати нові можливості, користуючись знаннями про природу ділянок мозку та іхній зв'язок із тілом. 
Ідей у Маргарити Січкар незліченна кількість. І  вона готова ділитися ними, тому що нові проекти просто, кажучи її словами, «фонтанують». Виховання в сім'ї військового, з численними переїздами, необхідністю швидко призвичаюватися до нового місця, багато і легко спілкуватися зробили з Маргарити людину глибоко соціальну, легеку на підйом і здатну легко прощатися зі звичною зоною комфорту на користь нових спроб самовираження і реалізації на ходу вигаданих проектів. Маргарита не приховує, що багато черпає і від оточення, так би мовити, з соціальних зв'язків. Але не тільки. Багато що є аналізом книг. Скажімо, одна з останніх ідей прийшла після прочитання відомого роману Віктора Гюго «Знедолені». Маргарита вирішила популяризувати книгу, яка не перевидавалася російською мовою з 1971 року, серед народних депутатів України.
«Ваш пошук ідей з мудрих книг нагадав мені про нашого співвітчизника Ігоря Сікорського, - зізнався Валентин Бадрак. - Він, коли прочитав роман Жуля Верна «Робур-завойовник», запалився ідеєю створення літального апарату з пропелером, і не заспокоївся до створення вертольота власної конструкції. Таким чином, констатуємо, що черпання ідей із книг залишається вагомим методом пошуку.
Валентин Бадрак
Ставлячи питання про пошук ідей Ладі Лузіній, модератор нагадав, що нерідко творчі люди обмінюються ідеями, дарують їх один одному: «Пам'ятайте, французький філософ Жан-Поль Сартр подарував ідею написання книги «Друга стать» своїй подрузі Сімоні де Бовуар». Написавши книгу в 41 рік, вона стала надзвичайно популярним філософом-письменницею.
Але, як з'ясувалося, Ладі підказки сильної статі не потрібні - її ідеї виникали з вільного пошуку, як безперервний потік свідомості. Повна свобода вибору в юності, яка заохочувалася мамою, привела Ладу спочатку до професії реставратора будівель, потім в театральний інститут, потім до кар'єри скандальної журналістки, захоплення містикою, і, нарешті, до плідної письменницької праці. Кожен етап був якоюсь мірою необхідний для розвитку світовідчуття, а для знаходження доленосних ідей необхідно просто уважно слухати свій внутрішній голос.
Лада Лузіна відкрила один зі своїх професійних секретів, розповівши, що багато що черпнула в серйозних наукових книгах. А з'ясувавши, що це абсолютно невідомо широкій аудиторії, зуміла транформувати знайдені ідеї в літературно-художню форму, зручну для сприйняття будь-якого сучасного читача.   
Валентин Бадрак підкидає чергову провокацію: «Гала, Олена Дьяконова, буквально примушувала Сальвадора Далі породжувати шедеври. Він зізнавався в цьому сам, і після смерті своєї музи протягом семи років до власної кончини не зумів написати жодного полотна. Інша сильна жіноча натура, Віра Набокова, не дозволяла чоловікові займатися перекладами, стверджуючи, що він великий письменник, і народжений для створення шедеврів. Чи готові наші жінки докладати власну енергію для зростання обранця?».
Лада Лузіна сумнівається, що піде на подібні кроки, няньчити і вирощувати когось – не її місія. «Я обирала і тата, і маму у одній особі». Маргарита Січкар визнає, що має досвід беззастережної підтримки чоловіка, зокрема, надихнула на професійний підхід до реконструкції старовинних автомобілів. «Головне тут – беззастережна довіра один до одного, тоді можливий феноменальний результат».


Ірина Рай і Діана Щербанська не сумніваються – жінка не може не віддавати енергію коханій людині. Більш того, жінка, яка кахкає і кохана, здатна вселити обранцеві все що завгодно. І зробити його мільйонером або генералом – це, в принципі, для сильної жінки – дріб’язок, і далеко не межа мрій.
Ирина РАЙ
Про необхідність усвідомленого пошуку балансу заявив і модератор, посилаючись на досвід боротьби жінок за власне визнання. Валентин Бадрак розповів, що, вступаючи в таку боротьбу, жінка переміщається на суто чоловіче поле, усвідомлено позбавляючи себе жіночності, вбиваючи свою природну чарівність і руйнуючи енергетику статі. В результаті гонитви за формальним успіхом і зовнішнім блиском позбавляє її щастя і гармонії - за все в цьому світі є своя ціна.
Він вважає, що саме тому «відлученими від щастя виявилися знаменита жінка-скульптор Камілла Клодель, чудова письменниця Франсуаза Саган, видна і результативна жінка-політик Беназір Бхутто, видатна жінка-педагог Марія Монтессорі, найяскравіша актриса ХХ століття Мерилін Монро».
З іншого боку, відзначив автор «Стратегій геніїв», історія залишила унікальні харизматичні образи жінок, які були щасливими разом зі своїми чоловіками. «Обираючи при цьому різні ролі – союзниці, партнерки, помічниці. Олена Реріх, Агата Крісті і Галина Вишневська належать до першої когорти, Марія Склодовська-Кюрі, Майя Плісецька і Вірджинія Вулф – до другої, Раїса Горбачова, Віра Набокова і Евіта Перон – до третьої» - сказав Валентин Бадрак.
Головним же мессиджем блискучих і успішних українок стало одностайне побажання своїм співвітчизницям не втомлюватися любити – себе, партнера і весь світ в цілому. Думка про любов неодмінно матеріалізується, відкривши по ходу двері і в храм гармонії, і в комору з грошима.
Источник - информагентство УНИАН

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Статьи